Veel stortgoed bestaat uit brandbaar materiaal en is daardoor brand- en explosiegevoelig. Vrijwel elk stortgoed bevat een fractie fijnstof en is er daarom altijd sprake van risico op stofexplosies.
Eén vonk in een productieproces kan al leiden tot een verhitting die voldoende energie overdraagt om stofdeeltjes te ontbranden, met stofexplosies als gevolg.
Dit gebeurt vaak op momenten die afwijken van het normale productieproces, zoals het opstarten of stopzetten van een proces of het aanlopen van een machine tijdens of na onderhoudswerkzaamheden.
Stofexplosie in de praktijk
In sommige gevallen zijn stofexplosies relatief onschuldig en veroorzaken ze weinig schade. Sommige explosies hebben echter catastrofale gevolgen. Zo is vorige maand nog een veevoederbedrijf zwaar beschadigd door een stofexplosie. Bij de ontploffing vielen geen slachtoffers. De schade binnenshuis is echter enorm en de gevelplaten van de silo zijn ontzet.
Hoe voorkom ik stofexplosies en beveilig ik mijn bedrijf en werknemers?
Met vonkendetectie en blussystemen kunt u brandgevaar in uw productieproces uitsluiten. Speciale sensors van vonkendetectoren zijn geschikt voor vrijwel alle fasen in het productieproces, van molens tot aan filters en silo’s. Deze bewaken als het ware transportbanden en kunnen binnen enkele milliseconden een ontstekingsbron blussen.
Hoe het proces van vonkendetectie en blussing precies in zijn werk gaat, kunt u lezen op www.supairgroep.nl/producten/vonkendetectie
Leave a Comment